Headerbild

Härlövs IF

En klubb - många möjligheter

Micro-OL

2011-04-26 i Orientering / Träningstips

Micro-OL kan säkert tränas på många olika sätt, men tanken är i de flesta fallen att träna upp sin förmåga att läsa kartan snabbt och rätt.

Micro-OL 26/4 - 2011

 

Material: En speciellt framtagen karta i skala 1:2 000 med extra mycket detaljer - de flesta små ("mikroskopiska"). Banor i massor. (Samling vid ängen strax öster om infarten till Bockatorpet.) Sportident!

 

Syfte: 1. Att lära sig att förenkla orienteringen - det gäller helt enkelt att sortera bort detaljer som inte är viktiga för att hitta kontrollerna. Det finns massor av detaljer att titta på på kartan och tittar man på alla så tar det lång tid att orientera - så den som vill springa snabbt behöver sortera bort detaljer som är onödiga att leta efter längs vägen, men samtidigt hitta de som är viktiga för att man ska hitta kontrollen.

2. Att våga själv - området är så litet och begränsat att även de yngsta och nyaste nybörjarna kan försöka hitta själva. Föräldrar och ledare kan cirkulera lite i skogen och se om någon vill ha hjälp.

(För de som har orienterat hela Påsken är det också ett syfte att orienteringen ska vara lite annorlunda ikväll - och förhoppningsvis lite extra rolig.)

 

Så går det till:

Kartområdet är väldigt litet, så det blir många slingor. Det finns en viss nivåskillnad på banorna:

Bana A-D: Är lätta och det finns ledstänger att följa. Ca 400-500 m

Bana E-H: Är lätta men man får gena en del genom skogen och ha ganska bra koll på vilken riktning man ska hålla. Ca 500-600 m

Bana I-J: Är så svåra det går att få på detta område (= inte speciellt svåra) men här gäller det att hänga med i svängarna! Ca 700 m

Viktigt när det gäller Sportident: En sportidentpinne klarar bara 4 banor och 3 banor om du springer I och J! (Om du inte har en egen "snabbpinne".) - nr 100 är start, varvning och mål - sedan är det bara att stämpla vid varje kontroll. Vi har ett antal Sportidentpinnar till utlåning för nya, men de som har egna ska helst ta med dessa.

 

Varianter:

- Man kan placera kontroller ungefär som vid Pre-O och inte ange kodsiffrorna...

- Man kan hitta ett område som innehåller mycket detaljer även i en normal kartskala.

- Man kan även ha dessa slingor som en stafettövning eller liknande "stressövning".

- Fler varianter kommer säkert så småningom...

 

Att tänka på:

- Förenkling - vilka detaljer är det som är lätta att se i skogen?

- Titta på tävlingskartan i skala 1:10 000 eller 1:15 000 och se vilka detaljer som finns med på den... (Jag hoppas att jag kommer ihåg att ta med dem...)

 

Övrigt ikväll:

Nybörjare och yngre:

Gör denna övning så mycket de orkar och hinner. För de yngre blir det säkert också någon form av lek innan starten.

 

Gul och äldre:

Kan börja med några av dessa banor som uppvärmning, men ska sedan göra en Hemlängtan - som har målet i Bockatorpet. (Läs om denna övning på separat sida.)

Adress

Härlövs IF Helen Nilsson, Bockebodavägen 140 29192 Kristianstad

Kontakt

Tel: 0706670724 (Niklas) E-post: info@harlovsif.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Samarbetspartners och sponsorer

Stötta Härlövs IF - välj oss som din favoritförening!