Headerbild

Härlövs IF

En klubb - många möjligheter

Bränn-OL

2011-04-03 i Orientering / Träningstips

Prenumerera via:

RSS

En ovanlig orienteringsträning där deltagarna delas upp i två lag - där det förhoppningsvis blir en jämn kamp om vilket lag som är bäst! Träningen blir lite intervallbetonad, då man kanske kör två matcher (eller fler om man orkar). Match 1 blir 15 min, se

För nybörjare och yngre blir det dock små slingor som förra veckan - med vissa skillnader - se längst ner på denna sidan.

 

Bränn-OL/Klädnype-OL

Material: En tvättlina och en uppsättning kartlådor (eller två uppsättningar kartlådor), lika många kartor till båda lagen + 1 klädnypa till varje karta.

 

Syfte: Läsa karta i högt tempo, skapa lagkänsla och "våga springa fort". 

 

Så går det till:

1. Man delar upp deltagarna i två jämna lag - det behöver inte vara lika många i varje lag, men lagen ska kännas jämnstarka. Funkar det kan det vara roligt med föräldrar/ledare mot ungdomarna eller killar mot tjejer (stora som små).

2. Det ena laget är IN(ne)lag och det andra är UT(e)lag - det ena laget ska alltså sätta ut klädnypor, det andra laget ska plocka in klädnypor.

3. På UT-lagets kartor ska det finnas en klädnypa på varje karta (dessa kan alltså hänga på tvättlinan), som ska sättas ut på kontrollerna. På IN-lagets kartor finns det inga klädnypor - de hänger på kontrollerna och ska plockas in. (Det är bara en kontroll på varje karta.)

4. UT-laget sätter fast sina klädnypor så att de enkelt kan plockas in (i överkanten på orienteringsskärmen är ett bra ställe - där det går snabbt att sätta fast dem). IN-laget hämtar alltså klädnyporna som sitter på kontrollerna.

5. När UT-laget kommer tillbaka lägger de kartan som de har använt hos IN-laget. När IN-laget kommer tillbaka hänger de upp (eller lägger tillbaka) den karta de använt hos UT-laget.

6. Sedan tar man en ny karta hos sitt eget lag och fortsätter så tills tiden tar slut.

7. När tiden tar slut får man inte sätta ut eller plocka in fler klädnypor.

8. När alla kommit tillbaka så räknar man efter vilket lag som hunnit med flest kartor. (Sedan en liten paus och så ser man om det kan bli revansch för det andra laget.)

 

Varianter:

- För tuffare träning kan man lägga starten på toppen av en stor backe eller i en stor grop.

- För svårare träning kan man lägga övningen i ett väldigt tekniskt område.

- För mer löpbetonad träning läggs övningen i ett lättlöpt område (som ikväll).

 

Att tänka på:

- Det är viktigt att sätta klädnypan på rätt kontroll.

- Det är också viktigt att det hör en klädnypa till varje karta. 

- För att träningen inte ska bli enformig, så är det inte tillåtet att ta samma bana/karta förrän man sprungit alla banorna/kartorna (eller om alla de man inte sprungit är slut).

 

Nybörjare och yngre:

Karta i skala 1:5 000 över Ängarna NÖ Bockatorpet.

För dessa gäller alltså små slingor även denna vecka. Skillnaden denna veckan är att det inte är så mycket stigar och stora stenmurar att följa på ängarna. Här finns en hel del otydliga stenmurar, men ibland finns det inte mycket alls att följa. Två viktiga saker på kvällens träning blir att Passa Kartan (hålla den rätt) och att Sikta Framåt. (T ex rätt riktning fram till den stenmuren där bort, sedan kan jag se stenen.) Stämpling med Sportident, som förra veckan - Små slingor.

 

Gul och äldre:

Karta i skala 1:5 000 över Ängarna NÖ Bockatorpet.

 

Övrigt:
- Det är roligare ju fler som är med på denna träning, man behöver inte vara ungdom för att vara med...

Adress

Härlövs IF Helen Nilsson, Bockebodavägen 140 29192 Kristianstad

Kontakt

Tel: 0706670724 (Niklas) E-post: info@harlovsif.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Samarbetspartners och sponsorer

Stötta Härlövs IF - välj oss som din favoritförening!