Löpträning
2011-03-26 i Orientering / Träningstips
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Härlövs IF.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSSLöpträning är egentligen ett ganska stort område när det gäller träning för orienterare, för den som satsar på att bli riktigt bra orienterare gäller det att vara riktigt bra i löpning också. För de lite mer "normala" motionärerna kan det också vara en go
Löpskolning:
- Det finns ett antal olika muskler, som behövs för att få den där lilla extra kicken i löpsteget, dessa tränar man med fördel upp med en del mer eller mindre lustiga övningar i löpspåret och genom en allmän styrketräning. Övningarna är en blandning av styrke- och koordinationsövningar, som med tiden gör att man utvecklar sin löpekonomi. Tilläggas kan att man kanske inte märker detta så mycket på kortare distanser, men en bättre löpekonomi gör att du orkar springa längre och hålla högre fart längre - än om du springer och slösar bort onödig energi på annat.
Distanslöpning:
- Tränar framförallt upp din uthållighet (förmågan för hjärtat att jobba under lång tid). Du behöver egentligen inte alls springa fort för att denna träning ska ge effekt, det är tiden som du är ute och lufsar som är det viktiga och det som ger uthålligheten som du vill ha.
Tempolöpning/Intervallträning:
- Tränar framförallt upp din snabbhet (förmågan för hjärtat att pumpa ut mycket blod i musklerna). Här är det alltså hastigheten som räknas för att träningen ska ge bäst effekt. Du behöver inte springa speciellt länge, 10-20 min effektiv träning räcker för de flesta - senioreliten kanske behöver 15-30 min. Tiden beror också på hur mycket du anstränger dig - ju hårdare man anstränger sig, desto kortare tid. (Det finns lite olika nivåer på tempoträning/intervallträning.)
Lite om ålder:
- Löpskolning kan man börja med i tidiga åldrar, då koordinationen och motoriken är viktiga att träna under hela ungdomstiden.
- Distanslöpning ska man ta det lite försiktigt med i tidiga åldrar, sedan när man blir 14-15 år kan man börja öka lite på tid och distans (åldern - 7 km kan vara en lagom maxgräns upp till 15 år).
- Tempolöpning/Intervallträning ska man också ta det lite försiktigt med i yngre åldrar, men så länge det är kul, så är det helt OK. Någon större effekt av denna träningstyp får man dock inte förrän tidigast i 15-16 års åldern.
För att nå bra resultat:
- Blanda de olika träningsformerna! Ensidig träning ger bara kortsiktiga framgångar och skador...
- Stegra träningen i lagom steg! För snabb stegring leder till skador...
- För elitlöparen gäller det att hela tiden klara av balansen mellan att träna så bra och mycket som möjligt och att vara skade- och sjukdomsfri.
(Denna avdelning går säkert att utveckla en hel del, men jag tror det är en lagom översikt för stunden.)