Headerbild

Härlövs IF

En klubb - många möjligheter

Orientering för ALLA - hösten 2023

2023-08-10 i Orientering / Nyheter

Tre gånger kvar av höstens Orientering för ALLA! Vi tränar alla tisdagar fram t o m 24 oktober, då vi avslutar med Bäckaskogsnatten. Nya som mer erfarna orienterare är välkomna!

På Orientering för ALLA finns alltid banor från grön - orange (+). Orange (+) betyder att det oftast är några svårare kontroller också eller så kan det dyka upp specialversioner av träningen utan vissa karttecken för mer avancerade orienterare. Grön är den lättaste nivån, där även den grönaste nybörjaren ska kunna hitta runt banan och så finns några nivåer däremellan.

Start från ca 18:00-18:30 på alla träningarna. Träningarna slutar efter att man inte orkar fler banor eller senast 19:30, då vi vill ha alla tillbaka från skogen. (Träningarna i oktober kan avvika lite.)

Program

Respektive träning uppdateras oftast här med mer information kvällen före träningen eller senast till lunch på träningsdagen.


Tisdag 17 oktober, samling Bockatorpet, samling vid vindskyddet vid Bockatorpet. En pannlampa eller ficklampa behövs för att läsa kartan och hitta kontrollerna. Ikväll startar vi från 18:00 (är nog ganska mörkt i skogen redan då).

"Hela" banor för alla ikväll! Grön, Vit, Gul och Orange (har en bana på ca 3 km och en på ca 5 km att välja på). Startpunkten är ca 300 m från Bockatorpet, men målet vid Bockatorpet. Inga direkta konstigheter med banorna, men när det börjar bli mörkt är tipset att det ofta går lite snabbare att springa på stigar än i skogen jämfört med på dagen. Extra viktigt att kolla på kompassen när man genar genom skogen.


Resterande program

Tisdag 24 oktober, Bäckaskogsnatten, samling Bäckaskog Slott. Start från ca 18:15. Pannlampa/ficklampa behövs. När vi är på Bäckaskog Slott blir det slottsfika efter träningen, så räkna med lite längre och lyxigare kväll.

Intressanta tävlingar för barn och ungdom:

27 augusti, OK Tyringe, Ungdomsserie

2 september, OK Silva/OK Rävetofta, DM-Medel, Ungdomsserie

3 september, OK Silva/OK Rävetofta, DM-Stafett

17 september, Frosta OK, Fyrklubbs (Lagtävling från ca 11 år och äldre)*

22 september, FK Åsen, DM-Natt

24 september, FK Boken, DM-Lång, Ungdomsserie

30 september, Hästveda OK, Älgots Cup (Ungdomstävling)

1 oktober, Hästveda OK, Ungdomsstafetten

* Vi behöver till denna tävling 2-3 killar och tjejer 11-14 år som klarar en gul bana - så är du i den åldern är du alldeles speciellt välkommen i höst och helst till första träningen, så vi hinner bli säkra på att du klarar en sådan bana.

Lite mer om orientering i Härlövs IF

ALLA kan vara med, men här kommer lite tips för nya orienterare:

Ca 0-6/7 år: Det är bättre att föräldrarna lär sig orientera, på tävlingar finns i regel enklare övningar för denna ålder.

Ca 6/7-8/10 år: Här är det bra att börja tillsammans med sina föräldrar, tills man är så säker att man kan göra det med någon kompis eller själv.

Ca 9/10-11/12 år: Här går det bra att börja tillsammans med någon kompis, tills man blir säker och kan orientera själv.

Från ca 13 år: Här klarar man i regel att börja orientera själv även som nybörjare.

Även vuxna är självklart välkomna att börja orientera, vi har inga åldersgränser uppåt på träningarna!

Klubbens senaste Världsmästare, Kjell-Arne Pettersson, blev Veteranvärldsmästare för andra året i rad i juli 2022 i klassen för män över 90 år. Han började orientera när han blev pensionär, vid 65 års ålder alltså. Men man behöver absolut inte vänta så länge med att börja orientera... (Veteran-VM pågår i augusti 2023 när detta skrivs.)

Vi tränar i regel vid Bockatorpet eller i skogarna däromkring, men 2-3 gånger per säsong är vi på andra platser, i "byar" som Önnestad, Öllsjö eller Vä och på hösten är vi i regel och nattorienterar vid Bäckaskog Slott någon av de sista gångerna.

Orientering är en bra familjesport, där alla kan vara aktiva på sin egen nivå, de yngre behöver någon som skjutsar dem till träningarna och då kan man ta en egen orienteringsbana eller springa en runda. (Bockeboda Trail Runners har träning samtidigt med orienteringen på tisdagarna.)

Om man vill börja orientera, men tisdagarna inte passar med övriga intressen, så hör av er, så får vi se om vi kan komma på någon lösning. Vi har även samarbete med övriga klubbar i kommunen på torsdagar, med träningar runt om i kommunen och ibland även lite utanför. Man kan också åka ut på orienteringstävlingar, där det i regel finns öppna motionsbanor för alla åldrar och svårighetsgrader, men det kan underlätta om ni hör av er i förväg och någon i klubben kan hjälpa till med lite information och utrustning.

OBS! Som medlem i Härlövs IF betalar klubben alla anmälningsavgifter till tävlingar för ungdomar och juniorer t o m 22 år. Övriga vuxna får också en stor del av avgiften betald av klubben.


Avverkade träningar:

Tisdag 22 augusti , samling vid Bockatorpet, träning från Bockatorpet. Det blir "vanliga banor" i olika långa slingor på alla nivåer. De som är osäkra på vilken nivå de ligger kan alltså testa på olika svårighetsgrader. De som varit med tidigare kan enkelt köra igång på sina banor och nya orienterare kan få en ordentlig genomgång innan ni ger er ut i skogen. Välkomna!

Tisdag 29 augusti, samling vid Bockatorpet, träningen en liten promenad ut i skogen från Bockatorpet, ca 500 m på Gröna/Blåa spåret. (Vi går gemensamt senast 18:05 från Bockatorpet, men kommer du senare följ Gröna/Blåa spåret söderut, så hittar du oss.)

Banorna blir "vanliga banor", de lättare en bana och de svårare flera slingor. På de lättare gäller det att hålla reda på alla stigar och stenmurar i området, på de svårare får man gärna testa lite olika vägval - välj gärna det med mest skogslöpning...

Tisdag 5 september, samling vid Baslinjen, söder om Bockebodavägen, från Bockeboda. Följ skyltarna från Bockebodavägen.

Det blir en bana för Grön, Vit och Gul. Orange blir två "banhalvor". En stor del av området är fin skog, men tät skog finns och där gäller det att hitta bra vägval. På norra delen har släpspår plockats bort på kartan i den vita skogen. (Berör Gul och Orange.)

Tisdag 12 september, samling vid Spånkull, någon km väster om Bockeboda på Bockebodavägen. Vägvisning från infarten till Bockatorpet.

Det blir en bana för Grön, Vit och Gul. Orange blir två "banhalvor". En stor del av området är relativt fin skog, men hygge och tät skog förekommer och där gäller det att hitta bra vägval.

Tisdag 19 september, i Öllsjö, sprintträning. Samling i Öllsjö park, vid discgolfen/stora lekplatsen. Parkering vid Öllsjö skola, ca 300 m till parken söderut. OBS! Försöker öppna starten redan 17:45!

Sprintbanor för ALLA, även nya som vill prova är välkomna! Det blir tre kortare banor för varje nivå, tar man alla tre på den nivån blir det lika långt som en lång bana. Banorna har lite "distanskaraktär" för att vara sprint, d v s lite färre kontroller än man brukar ha på sprintorientering. Lite vägvalsproblem är det dock tänkt att det blir på de lite svårare nivåerna. För den som springer så fort som möjligt blir det klart svårare, för den som tar det lugnt är inte sprintorientering speciellt svårt.

(Tar med en penna för den som vill ha lite extra spärrar på sin bana för att göra det extra svårt...)

Tisdag 26 september, sprintträning. Samling i Önnestad, på gymnasieskolan vid expeditionen. Vägvisning från avfarten vid väg 21, vägen väster om själva Önnestad. OBS! Försöker öppna starten redan 17:45! (Ganska mörkt vid 19, så start före 18:15 rekommenderas.)

Sprintbanor för ALLA, även nya som vill prova är välkomna! Det blir två-tre kortare banor för varje nivå, tar man alla tre på den nivån blir det lika långt som en lång bana. Banorna har både riktigt korta sträckor och några med mer "distanskaraktär" för att vara sprint. En hel del vägvalsproblem är det dock tänkt att det blir på de lite svårare nivåerna. För den som springer så fort som möjligt blir det klart svårare, för den som tar det lugnt är inte sprintorientering speciellt svårt.

Tisdag 3 oktober, samling Bockatorpet, träningen liten promenad ut i skogen från Bockatorpet, på backen på elljusspåret NV om Bockatorpet. En liten pannlampa eller ficklampa kan behövas. (Försöker ha möjlighet att starta lite tidigare, från ca 17:30.)

Ikväll har kartorna skala 1:5 000, för att kartorna ska bli mer lättlästa. Området i NV på kartan, är kanske inte "superbra" reviderat - men det är bara en av de svårare banorna som kommer dit. I övrigt 2-3 "halva" banor på varje svårighet.

Tisdag 10 oktober, samling Bockatorpet, träningen startar från stora gräsmattan vid Bockatorpet. En liten pannlampa eller ficklampa kan behövas för att läsa kartan. Försöker ha möjlighet att starta från 17:30, för de som vill ha det lite ljusare. Verkar tyvärr bli lite lätt regn, men vi tränar ändå.

Extra korta banor för de Gröna (3 st), medan Vit, Gul och Orange har två banor (två halva banor ungefär). Inga direkta konstigheter med banorna, men när det börjar bli mörkt är tipset att det ofta går lite snabbare att springa på stigar än i skogen jämfört med på dagen. Extra viktigt att kolla på kompassen när man genar genom skogen.

Adress

Härlövs IF Helen Nilsson, Bockebodavägen 140 29192 Kristianstad

Kontakt

Tel: 0706670724 (Niklas) E-post: info@harlovsif.se

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Samarbetspartners och sponsorer

Stötta Härlövs IF - välj oss som din favoritförening!